Gedragscode vertaalt door kinderen

Zo vertalen kinderen tussen de 8 en 12 jaar de gedragscode voor ouders. Uit de praktijk, met dank aan de kinderen die dit zo goed gedaan hebben.

  1. Kinderen mogen hun beide ouders zien;
  2. Als papa en mama (lees in het vervolg hiervoor ook: vader-vader of moeder-moeder) ruzie hebben heb jij er niets mee te maken. Papa en mama praten als ze ruzie hebben met elkaar en niet met jou erbij;
  3. Papa en mama mogen geen nare dingen over elkaar  zeggen waar jij bij bent;
  4. Als ik ruzie heb gehad met mijn vader en ik zeg het  tegen mijn moeder moet mijn moeder niet schelden tegen mijn vader want dan durf ik het (als het nog een keer gebeurd)  niet weer te vertellen en ik wil ook wel een keer gewoon iets kunnen zeggen. Anders  hou ik de volgende keer mijn mond.  Omgekeerd geldt dit ook;
  5. Papa en mama mogen elkaar niet slaan of uitschelden daar worden kinderen bang van en dan hebben ze minder lol en kunnen dan vaak ook niet zo goed leren op school;
  6. Bij veel ruzie, schelden , slaan en vechten  tussen papa en mama hebben kinderen  soms hulp van anderen nodig als het niet stopt, dat horen papa en mama te regelen;
  7. Papa moet het goed vinden dat ik mama ook heel belangrijk vind en omgekeerd;
  8. Papa en mama moeten hun eigen problemen oplossen, ik hoef niet te weten dat ze soms  slecht over elkaar denken omdat ik dat misschien dan ook ga vinden en dat wil ik niet;
  9. Als ik bij papa of mama  ben en we komen de ander  tegen dan moeten ze iets tegen elkaar zeggen en elkaar in ieder geval  begroeten ;
  10. Papa en mama moeten het wél goedvinden van elkaar dat zij weer iemand anders ontmoeten  die ik ook leuk mag vinden.  Als zij het goed vinden kan ik ook leuke dingen doen met de vriend of vriendin van papa en mama.

Tip voor ouders:

Vertel  aan uw kinderen dat u in gesprek bent samen ,zoekt naar oplossingen en wilt samenwerken als ouders (kinderen reageren vaak opgelucht want ouders zijn aan het werk om hun problemen op te lossen en dat ontlast hen).Koppel de afspraken die u maakt  SAMEN  of met een neutraal iemand erbij terug naar uw  kinderen;

Tip voor kinderen:

Help je ouders om ze aan de gedragsafspraken te houden, kinderen weten wat er afgesproken is  en soms gaan ouders ” de fout in” en hebben ze de  hulp van hun kinderen nodig;

Reino Meinema

reino-meinema

MfN register- en familie mediator

Bekijk de video:

Volg ons!

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin